top of page

Ympäristöystävällinen seinämuraali päiväkotiin

Toteutin seinämuraalin Kartanonkosken päiväkotiin Auro-luonnonmaaleilla. Saimme maalit lahjoituksena Suomen luonnonmaalit Oy:lta. Maalit eivät sisällä myrkyllisiä kemikaaleja vaan niiden valmistuksessa käytetään vain luonnollisia raaka-aineita. Valmistusprosessissa ei synny ympäristöä rasittavia jätteitä. Teen yhteistyötä Suomen Luonnonmaalien @suomenluonnonmaalitoy kanssa ja maalaan heidän tuotteillaan ensi kesän Asuntomessuille @duplioaalto taloon seinämuraalin. Päiväkodin muraa


Projekti sai alkunsa, kun mietin kohdetta, jossa pääsisin kokeilemaan minulle entuudestaan outoja maaleja. Ehdotin yhteistyötä tutulle päiväkodin johtajalle Tarja Turuselle, joka innostui heti ajatuksesta ja alkoi selvittää sopivaa seinäpintaa talosta. Jokainen ryhmä olisi toivonut maalausta oman ryhmänsä seinälle, mutta yksi seinä valikoitui tällä kertaa joukosta.


Seinämaalauksen myötä pääsin tutustumaan luonnonmaaleihin, joissa ei ole synteettisiä liuottimia tai haitallisia ainesosia ja joiden sideaine on tehty luomutuotetusta vehnästä ja maissista. Maalaaminen luonnonmaaleilla oli helppoa ja mukavaa. Jo ajatus siitä, ettei tarvitse olla tekemisissä myrkkyjen kanssa oli mieluinen, varsinkin kun maalauskohde oli päiväkoti. Myrkyttömyyden vuoksi voin turvallisin mielin maalata seinää päiväsaikaan lasten touhutessa samoissa tiloissa. Päiväkodin henkilökunta tosin kävi sulkemassa ovea tosin välillä senkin takia, että saisin työrauhaa.


Maalasin muraalin eri kokoisilla siveltimillä. Työvälineiden pesu oli helppoa - maalin jämät lähtivät helposti vedellä siveltimistä ja taas hyvillä mielin pystyin huuhtomaan maalit viemäriin. Hajua ei maaleista juurikaan lähtenyt. Välillä pidin auki pientä tuuletusikkunaa. Maalipinnasta jäi ihanan mattainen pinta ja yhdellä maalikerroksella pärjäsin hyvin. Vain jotkin hyvin pienet kohdat vaativat toista käsittelykertaa, tämäkin johtui varmasti siitä, että pinta ei ollut tasainen vaan tiiliseinä.

Seinämaalaus valmistui tammikuussa 2020. Kävin maalaamassa teosta muutamana päivänä joitakin tunteja. Maalaaminen kesti arviolta yhden työpäivän verran. Aloittaessani seinämaalausta minulla ei ollut suunnitelmaa, vaan teos rakentui pala palalta seinälle. Isoa työtä tehdessä on aikaa pohtia seuraavia vaiheita maalatessa. Muraali koostuu Kartanonkosken arkkitehtuurin perusmuodoista ja -väreistä. Halusin pitää teoksen osittain asbtraktina sommitelmana, jotten liikaa rajoittaisi lasten mielikuvitusta. Jo tässä vaiheessa teos on tuonut paljon iloa päiväkodille, niin lapsille kuin aikuisille työntekijöistä vanhempiin. On ollut todella innostavaa ja kannustavaa saada pitkin projektia kehuja lapsilta ja aikuisilta.


Tätä oli ilo tehdä ja rakentaa päiväkodista luovempaa ja värikkäämpää ympäristöä lapsille ja aikuisille toimia ja leikkiä. Kiitos Kartanonkosken päiväkoti innostavasta työskentelyilmapiiristä ja Suomen luonnonmaaleille maaleista!Comments


bottom of page